Listen with your eyes

Toon je ware gelaat en krijg meer uit je team – een case study!

Af en toe is het tijd om een uitgebreide casus te bespreken. Op die manier leer je wat we precies doen met die LEGO® Serious Play®. Vaak bestaan er immers nog wat misverstanden over, het is écht niet gewoon spelen.

Voor deze casus neem ik je mee naar een kleine KMO, geleid door een pittige onderneemster die vol passie haar zaak begon. De voorbije jaren heeft ze echter de voordelen van groei ondervonden: personeel! Dit bracht ook heel wat andere dingen met zich mee, een team. Een klein team (4 personen), waar ze geen vat op kreeg.

Onze onderneemster beschreef zichzelf zoals op bijgevoegde foto.

Het verhaal hier achter was niet zo mooi. De onderneemster had het gevoel dat ze steeds overal overzicht op moest houden, dat ze steeds “mooi weer” moest spelen en dat ze gezien werd als de boze vrouw op de troon.
Haar werknemers schrokken van deze woorden.

Wat wilde ze veranderen?

De onderneemster wil transparant zijn. Ze wil dat ze zichzelf kan zijn en het scherm dat ze nu steeds dient te dragen naast zich neerleggen. Op deze manier hoopt ze dat haar werkneemsters autonomer kunnen werken, meer verantwoordelijkheden zullen ontwikkelen en zo bijdragen aan de groei van het bedrijf.

Op deze manier kunnen ze allen verbinden in de organisatie.

Jezelf kunnen zijn in de organisatie, met volle goesting er tegenaan gaan.

to   Be Well.

Stress verminderen en beter kunnen hanteren.

to   Be Active.

Je plaats kennen én innemen in het grotere systeem.

Lost 1 sessie je hele probleem op?

Natuurlijk niet, als je deze inzichten ten volle wil benutten heb je ondersteuning nodig. Objectieve ondersteuning die het verhaal van elk van je werknemers kan horen én samen leggen om tot een constructief geheel te komen.

Jij (en je organisatie) kan leren dit zelf te doen, maar het is niet iets wat je van vandaag op morgen zomaar kan implementeren. LEGO® Serious Play® is de manier waarop je het gesprek makkelijker maakt, waarmee je openheid creëert én waarmee je de problemen anders leert benaderen.

Door op deze manier aan de slag te gaan, zal je je menselijk kapitaal beschermen. Dit draagt bij aan de uitbouw van jouw organisatie op lange termijn.

Wil je meer info over deze methode? Stuur ons een bericht en we nemen contact met je op om de methode volledig uit de doeken te doen.

VoorNa
Afspraak maken
By |2019-03-02T10:50:19+00:00februari 17th, 2019|Coaching, HR, Innovatie, LEGO® Serious Play®, Psychologie|

Leave A Comment