Functioneringsgesprekken die werken

“Functioneringsgesprekken zijn: saai, overbodig, duren te lang én brengen me niets bij.”

Komt bovenstaande je bekend voor?

Lees dan vooral verder, we kunnen je helpen om functioneringsgesprekken die werken. Ze worden simpel, snel, makkelijk vatbaars en je hebt er echt iets aan hebt. Dat beloven we.

to   Be Happy.

Je werknemer kan duidelijk de focus zetten op wat nu goed gaat en wat niet. De vaardigheden die ondersteuning nodig hebben, worden duidelijk opgelijst. Door de eenvoudige bewoordingen, is deze tool uitermate geschikt voor elk level in je organisatie.

to   Be Well.

De stress-factoren worden duidelijk in kaart gebracht. Op welke vlakken kan je ondersteunen zodat de werknemer zijn set niet die paniekerige rode kleur krijgt.

to   Be Active.

De juiste stoel wordt steeds concreter. Hoe zou de ideale job eruit zien? Welke rode kaartjes vind je eigenlijk wel leuk en welke zouden we liefst gisteren nog verwijderen? Jobcrafting en jobdesign doe je ter plekke op initiatief van de werknemer.

De tool laat je toe onze 3 pijlers in één keer aan raken én geeft je de nodige inzichten om ze te verbeteren. Het maakt werknemers mondiger en laat ze reflecteren over het nu en de toekomst.

Mijn werkbalans werd ontwikkeld door Annick Jehaes en Karen Van den Broeck van Human Results. Het is een model gebaseerd op de theorie van Karasek waar regelruimte (hoeveel inspraak heb je nu écht zelf) en taakeisen (hoe lastig is het) cruciaal zijn.

Stress komt niet enkel uit werkdruk. Het is de combinatie van bijvoorbeeld veel druk en weinig regelbaarheid. Wanneer een job veel regelruimte heeft, is de werknemer vaak beter in staat om met stress om te gaan. Des te meer sociale steun de werkplek biedt, des te stressbestendiger wordt een werknemer enz.

Op deze manier kan je de hele situatie in kaart brengen om zo te werken aan de domeinen die mogelijks het risico op stress verhogen. Je beschermt je werknemer tegen stress (Well), de taken zullen beter bij hem passen (Happy) en hij vindt zijn plaats (Active).

Met deze tool zorg je voor functioneringsgesprekken die werken.

By |2018-10-30T14:53:15+00:00oktober 30th, 2018|Coaching, HR, Psychologie|

Leave A Comment