Waarom paarden gebruiken om jouw menselijk kapitaal te beschermen en stimuleren via bedrijfscoaching?

Waarom paarden gebruiken om jouw menselijk kapitaal te beschermen en stimuleren via bedrijfscoaching?

“Een paard is magisch.” Zou ik nu kunnen zeggen, dat staat mooi qua PR ….

Maar dat slaat natuurlijk nergens op. We hebben het over bedrijfscoaching en dat hoort toch een beetje serieus te zijn.

Dus waarom nu echt een paard?

Magische paarden in jouw organisatiecoaching?

Zeg nu zelf, het klinkt écht goed! Maar ….

Een paard maakt alles zoveel simpeler.

Vandaag zie ik her en der bedrijven die 1000-en euro’s investeren in hun menselijk kapitaal. Een standaard batterij wordt aangekocht, er worden profielen opgesteld en daar sta je dan. Je weet als leidinggevende perfect hoeveel rode, blauwe of groene mannetjes je in je team hebt. Maar wat dan? Een standaardproduct zal zelden écht goed werken. Daarom bieden we enkel maatwerk aan, we geloven niet in “one size fits all”.

Daarom gebruiken we bij to   Be. paarden en hun mindset. We maken een vertaalslag van klassiek materiaal uit de psychologie (wat ook de basis is van die dure dingen, gebaseerd om de Big Five) en leggen je uit wat daar de gevolgen van zijn én hoe je dat kan opvangen of oplossen.

Die paarden komen in beeld wanneer we het over de inhoud hebben. In een organisatie zijn er – in onze ogen – drie dingen die ongelooflijk belangrijk zijn. Dat zijn toevallig ook onze drie pijlers.

to   Be Happy.

to   Be Well.

to   Be Active.

In een kudde heeft elk paard zijn rol. Dit is wat wij vertalen als  to   Be Happy. dit houdt in dat elke werknemer in een gepaste rol zit. Een rol die hij kan én wil opnemen en waarvoor indien nodig ook de nodige ondersteuning aanwezig is. Zie het als een veulen dat leer zijn kudde beschermen, het speelt en vecht met andere veulens tot het groot en sterk is om zijn eigen kudde te leiden.

Wat heeft jouw werknemer nodig om zijn taak ten volle kunnen uitoefenen? 

Vanuit onze to   Be Well. kijken we naar veerkracht én mentale weerbaarheid. Paarden – in een gezonde natuurlijke omgeving – kennen geen stress zoals wij. Stress is een mechanisme dat beschermt, dat gebruikt wordt om te ontkomen aan gevaar. Mensen verliezen zichzelf vaak in stress. Daarom willen we hier een sterke focus op leggen en voorkomen dat dat gebeurt. Werknemers hebben hier tools voor nodig, leidinggevende worden opgeleid en jouw organisatie kan renderen.

Is jouw werknemer in staat stress een halt toe te roepen? Of laat hij zich telkens overmannen?

Ten slotte is er to   Be Active. waarmee we bedoelen dat iedereen een plaats binnen de kudde verdient. Dit slaat in organisaties op het onboarden, terugkeer na uitval e.d. 

Zijn jouw teams zo samengesteld dat ze voor iedereen een plekje hebben?

Deze drie pijlers zijn nauw verbonden met elkaar. Maar in elk “menselijk probleem” in je organisatie zullen we steeds de bron in deze drie domeinen terug vinden.

Of het nu gaat over een burn-out preventie plan, rekrutering of een team dat niet functioneert. Deze drie elementen komen steeds terug naar boven. Dit gebruiken we dan ook zowel wanneer je ons inschakelt voor puur advies, maar ook wanneer we je écht mogen begeleiden of je een van onze workshops presenteren.

De komende weken zullen we aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden deze theorie staven.

By |2018-07-11T09:05:41+00:00juli 11th, 2018|Coaching, Psychologie|

Leave A Comment